Choď na obsah Choď na menu
 


Krmivo

 Krmivo

V Chillskej domovine je na dennom jedálničkuosmákov hlavne potrava bohatá na vlákninu a chudobná na živiny. Tieto mimoriadne nároky na stravovanie  si osmáci zachovali aj pri chove v zajatí. Ak ich budeme nesprávne kŕmiť, hrozí obezita,cukrovka alebo nesprávne postavenie chrupu.

Hlodákmy je potrava z pravidla pomocou rezákov rozkúsaná na menšie dávky a potom prehltnutá.pritom dochádza k rovnomernému opotrebovávaniu povrchu týchto zubov. taktiež sa ich povrch neustále obrusuje. Vidíme že ohlodávanie predmetov hraje rolu iba pri obrusovaní rezákov, zatiaľ čo stoličky sa obrusujú iba pri rozomielaní potravy bohatej na vlákninu.

Ideálna je zmes

Aby sme vyhoveli nárokom osmákov v zajatí, mal by nám poslúžiť ako návod jedalníček ich divoko žijúcich príbuzmých v Chille:

Dostatok Čerstvého sena by mal činiť polovicu potravy, lebo 42 percent dennej dávky predstavuje u divoko žijúcich osmákov tráviny 15 percent dávky robí všetky možné nejedovaté a chutné byliny

 Korene, listy kvety robia asi 23 percent potravy. Tieto súčasti kŕmnej dávky teraz môžeme kúpiť aj v menších baleniachv obchodoch s chovatelskými potrebami, alebo si ich môžete vypestovať aj sami na balkóne.

Zrno ako proso alebo mak tvorí s 10 percentami relatívne malú časť jedálničku. Ale aj tak predstavuje dôležitý zdroj energie pre osmáky degu.

Zelenina tvorí asi 8 percent  prírodného jedálničku. Nemusí byť vždy čerstvé, môžeme ho nahradiť sušenou variantou. Čerstvá potrava chudá na cukor tvorí teda len malý podiel celkovej dávky potravy.